Monday, April 27, 2009

Evolution X

The 2008 Mitsubishi Lancer Evolution X FQ-360 is a special model developed by Mitsubishi's distributors. Three versions are to be offered. The FQ-300 has the standard 291-hp version of Mitsubishi's new all-aluminum, turbocharged, DOHC 2.0-liter inline-4, and there's both the standard five-speed manual gearbox and the option of the Evo X's new dual-clutch transmission. Then there's the FQ-330 with an HKS-modified engine that makes 325 hp. Finally there's the highly tuned FQ-360 with an HKS-prepared 356-hp engine.

Why stick with 280 horsepower when a bit of a tweak and a fettle can give you 300 hp, or even 330, 360 or 400 hp?

And, yes, FQ stands for F****** Quick — it's an internal code that stuck.

Mitsubishi claims acceleration to 100 km/h (62 mph) in 4.1 seconds for the FQ-360, 4.4 seconds for the FQ-330 and 4.7 seconds for the FQ-300. But this tells only half the story.



Nak di jadikan cerita, minggu lepas Tok Hakim kat court bozzo bukak cerita pasal kete evo yg anak dia baru beli. Punyalah bersemangat dia cerita sampai kengkadang tuh tak logik plak. Bozzo biarkan aje. Dengar je apa dia nak cakap.

Bila habis je dia cerita, bozzo pon start cucuk jarum...

Bozzo : Tok, apa kata klu Dato datang petang nih bawak evo. Saya teringin la nak try bawak.
Dato' : Awak nih biar betul. Berani ke?
Bozzo : Berani. Dato' bawak je...boleh saya test drive. Nak pusing2 sini je tok...
Dato' bozzo memang sporting habis. Petang tuh dia betul2 bawak datang evo anak dia. Bozzo pon apa lagi trus je mintak kunci ngan muka tak malu.

Dato' : Jangan bawak keluar dari kompleks...
Bozzo : Orait.

Sesi test drive bermula dari kul 2.30 ptg sampai kul 4. Kah kah kah... Memang best dan memang laju. Tekan je minyak sikit dah bleh cecah 100kmh dah. Nasib baik tak terlepas kuar pagar. Memang best.

8 Comments:

Ad Rifza said...

Huh kereta idaman Ad ni..tapi tak mampu nak miliki..huhu..

GraFiQuE said...

kreta org lain ghoper nyer?

isk isk isk, kad intakota dan lrt jangan buang dulu !

:p

ddyana said...

nnti aku datang opis ko..nak jumpe dato'..leh ah aku melaram dgn keta tu gak..xkan ko jerr

.::WaNiE::. said...

huhu test drive punye lama duk dalam tu je?

cun ar:P

bozzobattousai said...

ad rifza,
samala..bozzo pon tak mampu gak nak beli...

bozzobattousai said...

afkha,
aku manala mampu nak beli kete nih...dapat test drive pon jadila...

===================================
yana,
dtg la...dato' aku mesti bagi punya...tapi ko kena dengar ceramah la dulu sejam dua...

===================================
wanie,
masa test drive takde sape nak amik gambar...so ada gambar masa parking je la...

en_me said...

takpe, me pass.. vollee ghiteww

Shitsurei shimashita said...

uina! dasatnya..hehehehe..datuk leh sponsor contest saya tak? lalala!!
cayoklah bozzo! i like :)