Friday, October 31, 2008

b4 marrige.. n aftr marrige..

Before marriage.
Darling here.. darling there...
After marriage.
Baling here... baling there..

Before marriage. .
I die for you. . .
After marriage.
"You die, up to you. "
Lagi lama married. .
You die I help you!

Before marriage. .
You go anywhere . I follow you.
After marriage. . .
You go anywhere. . up to you.
Lagi lama married. . .
You go anywhere better get lost!!

Before wedding
you are my heart, you are my love"
After wedding
"you get on my nerves. "

Before wedding
"you are sweet and kind just like Cinderella"
After wedding
"you are worse than godzila"

Before wedding
Roses are red, violets are blue. Like it or not, I'm stuck with you
After wedding
Roses are dead, I am blue. You get on my head, I will sue you

Before wedding
Every makan he brings you to Shangri-La
After wedding
You want to go, he says you wait-la

Before wedding
She looks like Anita Sarawak
After wedding
Don't know whether katak or biawak

Before wedding
Weekends at Cameron, Genting and Fraser's Hill
After wedding
Furthest you go is Maxwell Hill

ps: aku tengah buntu idea nih. layan r dulu apa2 yg ada....

Wednesday, October 29, 2008

masih terserlah manismu....

Sorry, tapi aku still nak berlagak...
Utk sesape yg tak tau.... ini game bola antara rumah biru dan rumah merah mlm minggu lepas.
Tengok lah bebudak biru dan merah tengah beratur dan layan tension. Abg Gerrard selaku kapten marvel yg baju merah tuh nampak kool jek. Mungkin sbab dah tau konpom menang kot...
Beberapa babak perlawanan ari tuh yg memang dikuasai oleh rumah merah...Penjaga gawang rumah merah duk lepak jek minum nescafe tarik pasal takde shot on goal langsung. Bebudak biru tengah tumpul kot...
Eh eh.. nape peluk2 gembira nih? Nape2? Oh.... rumah biru dah bolos rupanya. Bolos? Pertahanan diaorang sembang ke? Dengar kata yg rumah biru hebat sampai 3 musim tak pernah kalah tempat sendiri. Skarang dah kalah maknanya dah tak hebat la kot..
Rupa2nya inilah dia budak yg hebat sgt tuh. Ala yg sepak sampai gegar dan bocor gawang rumah biru tuh la. Xabi Alonso rasa namanya. Nasib baik tak gi Juve ogos lepas. Tapi, bukan Alonso tuh racing kete ngan Hamilton ke? Patut la laju berdesup...
La... awat pakcik nih muka kelat jek? Dah takde idea kot?
Ini sape plak? Klu nak tau diala man of the match mlm tuh. Carra. Diala yg takutkan penyerang2 rumah biru sampai ketarq kpala lutut... kah kah kah...


ps: sorry utk penyokong chelsea. aku post entry nih utk aku. takde niat nak mengata cuma nak berbangga je....harap2 semuanya berkekalan. jap lagi nak lawan portsmouth. aku nak tido dulu....

Tuesday, October 28, 2008

manisnya...

Monday, October 27, 2008

Happy Deepavali

Wishing all of my Indians friends Happy Deepavali… I want Muruku !!! hee :)

Saturday, October 25, 2008

kete pancit aku pon pancit....

Gambar2 adik beradik aku yg bergotong royong cuba membukak tayar.
Gambar tayar pancit dan gambar hod kete aku yg cedera akibat terbabom masa blik raya itu hari.
Petronas Jln Ampang.
Ini cerita malam smalam. Malam smalam aku bercadang nak gi lepak umah abg aku kat PJ. Aku gerak dari Ampang lebih kurang pkul 9 mlm. Baru je lepasi trafik light dpan Ampang Point, aku rasa stereng cam tarik ke belah kiri. Perasaan hati dan pengalaman mengatakan yg tayar pancit.
Aku lajakkan sket sampai petrol pam Petronas dpan Risda. Cek2 memang sah pancit. Tayar belah depan kiri. Dengan bengkeknya aku pon bukak bonet dan kuarkan tayar spare dan peralatan yg patut. Mula2 jek dan pastu bukak nat. 3 terbukak tapi yg satu last nih cam loose je. Arghhh.... sudah. Apahal plak nih? Aku pon capai fon dan call abg ipar aku.
Tak lama pas tuh dia dtg ngan adik aku. Maka bermulalah proses mennyentap tayar kete tuh supaya kuar. Susah nak mampos. Memang tak bleh kuar.
Last2 aku ambil keputusan utk stop je dan tunggu pagi kemudian bawak pomen dtg.
Pagi tadi pkul 9 pomen dtg dan tapal tayar tanpa bukak. Dia pakai jarum injection dan tutup lubang tuh je.
Pas siap je tampal tayar aku trus gerak gi PJ dan gi pomen kete kat sana utk repair nat yg loose tuh. Hancit dan pancit. Kete klu dah nak makan duit tuh ada je yg rosak... Takpelah, pengalaman...

kelmarin

Kelmarin ku tanya apakah salahku?
Dan jawabnya diam saja
Kelmarin ku tanya apakah kau rindu?
Dan jawabnya hanyalah pandangan hampa


Ku kira ada yang keliru
Sampai tak ada cara mengungkapkannya
Aku tak apa
Yang ringan saja

Kelmarin ku tanya apakah kau rindu?
Dan jawabnya hanyalah pandangan hampa
Dan kelmarin ku lihat gambar bekas pacarmu
Terpasang lagi jadi lukisan
Eh terserah kalau masalahnya cuma itu
Simpan saja buat arkibmu sendiri

Aku tak apa
Yang ringan saja

Jika begini jalan akhirnya
Tak perlu lagi aku berada
Jika begini namanya cinta
Biar ku cari yang lain saja


ps: aku sedih... takde mood nak wat entry...lirik lagu nih yg paling dkat dgn perasaan aku skarang...

Friday, October 24, 2008

Siapa lagi berkuasa?


Aku amik gambor nih smalam kat Mentari Court Sunway. Pak Guard kat sini memang hati kering dan no mercy when it comes to illegal parking.

Wednesday, October 22, 2008

Pressure Test




I wonder whether it is true!!!! Attached are non-animated pictures. They are used to relate to your pressure level . If you see them moving , then that means you have pressure. The speed of the movement is the level of your pressure. The higher that moving speed, the higher pressure you have.

Most chidren and old men only see static pictures and not moving. If
you see the pattern moving in a slow motion, that means you have a bit pressure at this moment .

Test yourself reqularly with these pictures to know yourself better. :
Sometimes, it is good to have an appropriate pressure to push us to do better, but too much pressure can push us to the end of the edge resulting in sickness.

Please calm yourself if you see those patterns moving fast....

Tuesday, October 21, 2008

Kenali Tabiat Suami Melalui Ciuman!


Kenali tabiat suami melalui bahagian yang dia suka cium:

> Suka cium dahi isteri
........suami yang romantis.
> Suka cium pipi isteri
........suami yang penyayang.

> Suka cium mulut isteri
.......suami yang gelojoh.
> Suka cium tengkuk isteri
........suami yang mata keranjang.

> Suka cium telinga isteri
.........suami yang sensitif.
> Suka cium leher isteri
............suami yang penyabar.

> Suka cium buah dada isteri
........suami yang suka bermanja.

> Suka cium tangan isteri
.......suami yang hipokrit.
> Suka cium ketiak isteri
........suami yang menerima isterinya seadanya.

> Suka cium (tut - censored) isteri
......suami yang pemalu.

> Suka cium punggung isteri
.......suami yang suka bergurau.

> Suka cium kaki isteri
.......suami yang terlalu menghormat isteri.

>Tidak suka cium mana-mana bahagian badan isteri
......suami yang mementingkan diri.

DAN
YANG
TERAKHIR.... ......... ....

> Suka cium seluruh bahagianbadan isteri
........suami yang baru balik dari outstation.

ps:lawak nih ayang yg antar kat aku via email. thanks sayang...ling paham

19 Keistimewaan wanita & 6 wanita malang

19 KEISTIMEWAAN WANITA

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.

Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , 'Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.'

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

7 Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a.'Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, 'Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?' Jawab Rasulullah SAW 'Suaminya.' ' Siapa pula berhak terhadap lelaki?' Jawab Rasulullah SAW, 'Ibunya.'

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

6 JENIS WANITA MALANG

'Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah.'

- Wanita Ananah : banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

- Wanita Mananah : suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, 'Aku membuat itu keranamu'.

- Wanita Hananah : menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

- Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

- Wanita Baraqah : ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.

- Wanita Syadaqah : banyak cakap tidak menentu lagi bising.

Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli.

Monday, October 20, 2008

first man on the moon...


It's a Hidden truth .....
But the Indians were the 1st to reached the Moon b4 the USA guys


Look at the shadows below .



Have u ever noticed the images that we see ?



This is what is known to the world............

But NASA have only released half of the Picure taken....
..
..

..

...

...
Now see the original Full Picture.....!!!!!
..

..
..

..



ps: skadar hiburan saje...

Adoption Law in Malaysia

Adoption is a legal way for an adult single person or a married couple to become the legal parents of a child. Paying money to adopt a child is a criminal offence.

Adoption can be done through the National Registration Department [Registration Of Adoption Act 1952 (ACT 253)] or through the Court [Adoption Act 1952 (ACT 257].

1. The child to be adopted

A child must be under the age of 18.

2. Who can adopt.

The person who is adopting must be

· at least 25 years old and is not less than 21 years older than the infant but this latter requirement may be waived by the court if adopter is a relative or a mother of the child.
· jointly by a husband and wife.
· a widow or widower or an unmarried or divorced person, with the consent of the Minister of Health and Welfare.
· a person who married the natural parent of the child..
· The child was under the care of the adoptor for at least three months prior to the adoption.
· The child is ordinarily resident in Malaysia

Note: a sole adopter who is a male cannot adopt a female child, unless special circumstances exist

3. Procedure for adoption –

A. Adoption Act 1952 (ACT 257).

i. An application may be made to the High Court or Sessions court in the prescribed form.

ii. With the consent from the natural parents for adoption.

The consent of the parents can be dispensed with by the court

· where the parent or guardian has not fulfilled his natural or legal duties towards the child by abandoning, neglecting or ill treating him/her or
· where the parent or guardian cannot be found or is incapable of giving any consent or where the consent is unreasonably withheld

iii. Pending adoption order the court will appoint a guardian ad litem to safeguard the interest of the child.

iv. Once the guardian ad litem is appointed, the court will fix a time for hearing of the application.

v. An adoption order will be, made by the court only if:

· it is satisfied that the consent of the parent or guardian of the child or the person liable to contribute to the support of the child has been obtained
· that the adoption is in the best interest of the child.

B. De facto adoption.

De facto means "existing in fact, whether legally recognized or not". Under De facto adoption the child is being raised, supported and educated by any person or husband & wife as their child.

Registration of de facto adoption can be made if

· the child is under the age of 18 and is not married;
· is in the custody of and is being brought up by the applicant;
· maintained and educated by the person for a period not less than 2 years before the application

i. Registration through the Registration Department - Jabatan Pendaftaran Negara. Registration Of Adoption Act 1952

Note: Although "The Registration of Adoptions Act 1952" provides for the registration of De facto adoptions. By virtue of the registration of the adoption, the adopted child does not acquire the status of a lawful child.

Complete Form JPN.AA02 and submit with the following documents:-

· Birth certificate of the child;
· Statutory Consent by the natural parents or mother if the child is illegitimate (If there is no consent for adoption from the natural parents or mother if the child is illegitimate then the case will be referred to the Social Welfare Department for approval)
· Marriage Certificate of the Adoptive Parents
· Birth certificate of the other children
· Other Adoption Certificate (if any)

A fee of RM30.00 for processing is required.

ii. Any person who has De facto adoption of the child can apply to the court to adopt the child - Section 8 Adoption Act 1952 (ACT 257)

In this instance the court can make an order
o notwithstanding that the child is female and the applicant is male
o without requiring the consent of any natural or guardian of the child being obtained
o the court is satisfied that in all circumstances it is just and equitable for the welfare of the child concerned.

If a child is adopted this way the child is legally adopted and acquires the status of a lawful child.


ps: artikel nih member aku yg mintak. dia ak amik anak angkat. aku post sebagai rujukan je. korang leh gak rujuk pd sesape yg pernah amik anak angkat.

Sunday, October 19, 2008

Liverpool 3-2 Wigan


Dirk Kuyt's scissor-kick sealed the wiin for Liverpool
Dirk Kuyt scored twice as Liverpool came from behind to beat Wigan

Dirk Kuyt's scissor-kick five minutes from time gave Liverpool all three points against 10-man Wigan in a pulsating game at Anfield.

Amr Zaki gave the visitors the lead after a mistake from Daniel Agger, but Kuyt fired Liverpool level.

On the stroke of half-time Zaki scored a spectacular overhead-kick to restore Wigan's lead, before Antonio Valencia was sent-off for two bookable offences.

The home side hit back through Albert Riera, before Kuyt's late winner.

The result is harsh on a Wigan side who, until Valencia's sending off, looked good value for at least a point.

Wigan played with great confidence and, with the inspirational Zaki up front, they always looked as though they would cause Liverpool problems.

Even without the injured Emile Heskey, missing with a back injury, Liverpool struggled to cope with Wigan's movement, pace and greater desire.

In contrast Liverpool, missing striker Fernando Torres, appeared disjointed and failed to put any meaningful attacks together.

Olivier Kapo, playing in a front three alongside Zaki and Daniel de Ridder, was the first to test Pepe Reina as his low left-foot shot was turned away by the Liverpool goalkeeper.

Robbie Keane curled wide as Liverpool started to feel their way into the game, but a minute later Zaki gave his side the lead after a horrendous error by Agger.

The Danish defender received the ball from Reina on the edge of his own area, but he was far too casual in possession and the Egyptian striker was on hand to rob the ball before coolly slotting it home.

However, Agger made amends 10 minutes later as he drove forward from defence, exchanged passes with Andrea Dossena and cut the ball back for Kuyt to fire home. Agger berjaya menebus dosanya. Nasib baik gak masuk.

Suddenly the confidence returned to Liverpool's play and Kuyt nearly grabbed a second as he unleashed a rasping shot from 20 yards that Kirkland somehow managed to tip onto the crossbar.

But they were stung on the stroke of half-time as Zaki met Antonio Valencia's cross with a brilliant scissor-kick that gave Reina no chance.

After the break Liverpool started to turn the screw and Lee Cattermole was on hand to clear Daniel Agger's header back across goal with Robbie Keane lurking at the far post.

Kuyt was then denied again by Kirkland from six yards as the home side struggled to break Wigan's resistance.

However, when Valencia was given his marching orders for two bookable offences, the game swung in Liverpool's favour.

The Ecuador international was shown a yellow card for failing to retreat 10 yards as Gerrard lined up a free-kick and just a minute later he was on his way down the tunnel for a reckless tackle on Alonso. Yang pasti ref FA sayangkan Alonso. Kah kah kah.

Liverpool immediately looked to make their man advantage count and Alonso saw his shot from 25 yards deflected wide by Titus Bramble, before Riera drew them level with a right-footed shot from 20 yards.

It was the Spaniard's first goal in a Liverpool shirt, but Liverpool were not done yet.

They sensed victory as Wigan began to tire and Kuyt sealed the win with his fourth goal in three games.

He met Jermaine Pennant's pin-point cross with a flying volley that hit the ground before flying over the despairing dive of Kirkland.

Saturday, October 18, 2008

The S'pore F1 Grand Prix.

Formula One Racing held its 800th race on Sunday in Singapore,with the Singapore Grand Prix - also the first Formula One race held at night. Organizers built, then lined a 5 kilometer track with over 1,600 lamps, said to be four times brighter than those used at football stadiums. Twenty drivers drove 61 laps for a total of 309 kilometers at speeds sometimes approaching 300 kilometers per hour - in a country that once banned the sport, in part for promoting reckless driving. Driver Fernando Alonso of Renault won the race with a time of 1:57:16.304.

Formula One cars drive around the Marina Bay Street Circuit of the Singapore Formula One Grand Prix during the time qualifying session September 27, 2008. The Singapore GP on Sunday will be F1's first night race, the first to be held in the island state and the first on an Asian street circuit.
Ferrari Formula One driver Felipe Massa of Brazil passes spectators during practice for the Singapore Formula One Grand Prix on the Marina Bay City Circuit in Singapore, Saturday, Sept. 27, 2008.
Workers paint the edging prior to the Singapore Formula One Grand Prix on the Marina Bay City Circuit in Singapore, Thursday, Sept. 25, 2008.
McLaren Mercedes Formula One driver Lewis Hamilton of Britain steers his car into a turn during the third timed training session on the illuminated Marina Bay City Circuit in Singapore, Saturday, Sept. 27, 2008.
The city skyline with the illuminated Marina Bay City Formula One Circuit in Singapore is seen in this aerial shot taken Wednesday, Sept. 24, 2008.
Renault Formula One driver Fernando Alonso of Spain cycles along the floodlit street circuit at night in Singapore September 25, 2008.
Singapore's skyline and (at bottom center) its Esplanade Complex are shown, as well as part of the illuminated street circuit of the Singapore Formula One Grand Prix, September 23, 2008.
Force India Formula One driver Giancarlo Fisichella of Italy flies through the air on bend 10 during a practice session at the Marina Bay Singapore F1 Grand Prix circuit September 27, 2008.
Italian driver Giancarlo Fisichella of team Force India gets out of his car after crashing into a barrier during the final practice session at the Singapore Grand Prix on September 27, 2008.
The car of Force India Formula One driver Giancarlo Fisichella is lifted out of turn 10 after a crash during the third practice session on the Marina Bay City Circuit in Singapore, Saturday Sept. 27, 2008.
Ferrari Formula One driver Felipe Massa (center) of Brazil and McLaren Formula One driver Lewis Hamilton of Britain drive down a straight on the Marina Bay street circuit during the Singapore Formula One Grand Prix September 28, 2008.
A view of the Singapore skyline and part of the illuminated street circuit of the Singapore Formula One Grand Prix during the first practice session on September 26, 2008.
Finnish driver Heikki Kovalainen of Mclaren leaves a pit during the first practice session at the Singapore Grand Prix on September 26, 2008 prior to Formula One's first ever night race on September 28.
Spanish driver Fernando Alonso of Renault reacts after his car developed problems during the qualifying session at the Singapore Grand Prix on September 27, 2008.
Brazilian driver Felipe Massa of Ferrari prepares to leave a pit during the third practice session in the Singapore Grand Prix on September 27, 2008.
Ferrari Formula One driver Felipe Massa of Brazil leads the pack over McLaren Mercedes Formula One driver Lewis Hamilton of Britain at the start of the Singapore Formula One Grand Prix on the Marina Bay City Circuit in Singapore, Sunday, Sept. 28, 2008.
BMW Sauber Formula One driver Nick Heidfeld of Germany steers his car into a turn during the third timed training session on the illuminated Marina Bay City Circuit in Singapore, Saturday, Sept. 27, 2008.
A general view shows part of the illuminated street circuit of the Singapore Formula One Grand Prix at dusk September 23, 2008.
Spectators look on as Red Bull Formula One driver David Coulthard of Britain navigates past a corner at the Marina Bay Street Circuit of the Singapore F1 Grand Prix during time qualifying session September 27, 2008.
Ferrari driver Felipe Massa of Brazil leads the pack at the start of the Singapore Formula One Grand Prix on the Marina Bay City Circuit in Singapore, Sunday, Sept. 28, 2008.
Some of the pit crew are knocked down after they failed to get fueling hose off the Ferrari of Felipe Massa of Brazil as he speeds away after a pit stop during the Singapore Formula One Grand Prix on the Marina Bay City Circuit in Singapore, Sunday, Sept. 28, 2008.
Pit crew members look on as Brazilian driver Felipe Massa of Ferrari leaves the pits with his fuel hose still attached and spraying fuel during the final of Formula One's first-ever night race at the Singapore Grand Prix on September 28, 2008. Massa dropped from first to last place due to the error.
A McLaren Formula One car navigates past a corner near the Esplanade theatres at the Marina Bay Street Circuit of the Singapore Formula 1 Grand Prix during qualifying session September 27, 2008. (Picture taken with a tilt-shift lens.)
Spanish driver Fernando Alonso of Renault gestures after he won the final of the sport's first-ever night race at the Singapore Grand Prix on September 28, 2008, snapping a year-long win drought.
Third placed McLaren Formula One driver Lewis Hamilton of Britain waves after the Singapore F1 Grand Prix at the Marina Bay circuit September 28, 2008. In finishing third, Hamilton extended his championship lead to seven points after a sensational Singapore Grand Prix.
ps: sambil2 layan open house sambil2 lah layan cite F1 nih. Klu nak amik gambar lik je.

Friday, October 17, 2008

GENERAL INFO - Gula

Gula dan Bahayanya
============ =====
Apakah sebenarnya gula?
Gula adalah makanan tanpa khasiat yang paling banyak dimakan dan memudaratkan. Gula cuma menambah kalori dan akan disimpan sebagai lemak di dalam tubuh. Ia tidak langsung berzat malah akan menyingkirkan zat yang sedia ada dalam tubuh. Gula juga adalah penyebab utama kegemukkan!

Adakah badan kita perlukan gula?
Tidak perlu langsung! Ini kerana tubuh kita akan menukarkan banyak sumber makanan yang lain kepada glukosa apabila badan perlukan tenaga.

Apakah kesan jika ambil gula berlebihan?
1. Melemahkan sistem imunisasi (melawan penyakit)
2. Menganggu imbangan galian dalam tubuh
3. Menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif, gelisah dan nakal.
4. Menyebabkan kanak-kanak rasa mengantuk dan mengurangkan kecergasan
5. Menjejaskan pencapaian kanak-kanak dalam pelajaran
6. Meningkatkan paras trigliserid
7. Melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
8. Merosakkan buah pinggang
9. Mengurangkan kolesterol yang baik (HDLs)
10. Mengalakkan pertumbuhan kolesterol bahaya (LDLs)
11. Mengurangkan kromium dalam badan
12. Mengurangkan kuprum dalam badan
13. Menganggu serapan kalsium dan magnesium oleh sistem badan
14. Menyebabkan kanser payu dara, kanser ovari, kanser prostat dan kanser dubur
15. Menyebabkan kanser kolon (usus besar) dan wanita amat berisiko tinggi
16. Faktor kepada kanser pundi hempedu
17. Meningkatkan pasar glukosa dalam darah dengan cepat
18, Melemahkan penglihatan
19. Meningkatkan paras serotonin yang menyempitkan pembuluh darah
20. Penyebab hipoglisemia
21. Penyebab perut berasid
22. Meningkatkan paras adrenalin dikalangan kanak-kanak
23. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari
24. Mempercepat proses penuaan, kulit berkedut, uban pada rambut
25. Membawa kepada ketagihan alkohol
26. Merosakkan gigi
27. Penyumbang utama kegemukkan
28. Meningkatkan risiko penyakit Crohn dan kolitis berulser
29. Penyebab bengkak saluran usus dikalangan pesakit gastrik
30. Penyebab artritis
31. Penyebab lelah
32. Pembentukan batu dalam ginjal
33. Penyebab jangkitan yis atau kandidiasis
34. Penyebab pembentukan batu karang hempedu
35. Penyebab sakit jantung iskemik
36. Penyebab sakit apendiks
37. Meransang tanda-tanda multiple sclerosis
38. Penyebab pendarahan
39. Penyebab Vena Varikos
40. Meningkatkan tindak balas glukosa dan insulin kepada pengamal pil cegah hamil
41. Penyebab sakit gusi
42. Penyumbang kepada Osteoporosis
43. Penyebab air liur menjadi berasid
44. Penyebab kemerosotan sensitiviti Insulin
45. Penyebab kemerosotan toleransi Glukosa
46. Mengurangkan hormon tumbesaran
47. Meningkatkan kolesterol dalam badan
48. Meningkatkan tekanan darah sistolik
49. Menyebabkan struktur protein bertukar hingga menganggu serapan protein oleh tubuh
50. Penyebab alergi terhadap makanan
51. Penyumbang kepada sakit kencing manis
52. Penyebab keracunan darah semasa hamil
53. Penyebab ekzema kepada kanak-kanak
54. Penyebab penyakit kardiovaskular
55. Melemahkan struktur DNA
56. Penyebab Katarak
57. Penyebab Emfisema
58. Penyebab arteriosclerosis
59. Penyebab pembentukan radikal bebas dalam aliran darah
60. Merendahkan kemampuan enzim
61. Penyebab kehilangan keanjalan tisu serta fungsinya
62. Penyebab sel hati terbahagi dan ini akan meningkatkan saiz hati
63. Meningkatkan lemak dalam Hati
64. Membesarkan saiz buah pinggang
65. Memberikan tekanan tinggi kepada pankreas dan akan merosakkannya
66. Meningkatkan retensi cecair dalam badan
67. Penyebab sembelit
68. Penyebab rabun jauh
69. Penyebab lapisan rerambut
70. Penyebab hipertensi
71. Penyebab sakit kepala
72. Menganggu kemampuan berfikir
73. Penyebab kemurungan
74. Meningkatkan tindak balas insulin
75. Penyebab penapaian bakteria dalam usus
76. Penyebab ketidak seimbangan hormon
77. Meningkatkan risiko darah beku dalam badan
78. Meningkatkan risiko sakit Alzheimer

Kenapa sesetengah makanan yang senarai bahan-bahannya tiada ditulis gula tapi masih manis?
Jangan terpedaya! Gula biasanya akan dinamakan dengan nama lain seperti;
>Glukosa
>Fruktosa
>Laktosa
>Maltosa
>Sukrosa
>Sirap Glukosa
>Sirap maple
>Molases
>Sirap hitam
>Sirap kencana
>Dektrosa
>Sorbitol

Berapa banyak gula yang ada dalam makanan dan minuman?
1) Minuman bergas 500ml - 14.4 sudu teh
2) Minuman dalam tin tanpa gas 350ml - 9.6 sudu teh
3) Minuman coklat malt dalam tin 125ml - 5.5 sudu teh
4) Kek buah-buahan 40g - 3.5 sudu teh
5) Bijirin sarapan bersalu madu 220g - 10.1 sudu teh
6) Ubat batuk botol kecil di farmasi - 15.8 sudu teh
7) Aiskrim coklat sepotong saiz biasa - 7.7 sudu teh
8) Sundae restoran makanan segera - 10.3 sudu teh
9) Rempah ayam segera satu pek - 4.7 sudu teh
10) Minuman berkultur satu botol kecil - 2.7 sudu teh
11) Susu pekat manis dalam tin kecil - 35.5 sudu teh!

Kenapa Malaysia diletakkan sebagai pengguna terbanyak gula di dunia?
Ini dikira rekod dunia! Walaupun pasukan bola sepak kita tidak berjaya, namun kita nampaknya masih dikenali di dunia. Negara kita adalah paling gemuk di Asia dan mempunyai pesakit Kencing Manis
yang paling ramai di dunia! Bangga? Kita sebenarnya dalam diam diancam. Lihatlah orang yang paling kaya di Malaysia ! Taukeh gula! Negara kita seperti darurat apabila gula disorokkan baru-baru ini. Semasa abg saya di Jepun, dia kata gula kilo tiada dijual, amat sukar untuk jumpa gula. Susu pekat manis jauh sekali. Tapi di Malaysia, kita sebenarnya terancam dengan keadaan dan sosio-ekonomi. Minum teh tarik di kedai mamak, disogok iklan-iklan makanan segera hingga menyebabkan anak kita merengek meminta untuk dibelikan set yang didatangkan bersama minuman bergas (gula 9 sudu teh!). Berhati-hati. Untuk kata-kata akhir edisi kali ini, saya ingin menyarankan agar kita semua ambil tahu tentang kesihatan diri sendiri. Jika kita sakit, bukan sahaja diri sendiri susah, tetapi kita akan menyusahkan orang lain yang bergantung kepada kita. Sekurang-kurangnya kita mulakan dengan tidak makan gula! Selangkah demi selangkah!

"Kita adalah apa yang kita makan".

Wednesday, October 15, 2008

aqilah's birthday

Ini cerita minggu lepas. Punyalah sibuk sampai aku terlupa nak post. Ini cerita pasal birthday celebration anak sedara aku yang ke ntah. Tingkatan 1 berapa umur ye? Nama dia Aqilah Aimi. Tapi aku panggil dia Ayu je. Anak tunggal akak aku. Kitaorg celebret kat Studio 5 Ampang je.
Ini minuman yg kitaorg order. Nescafe tarik tuh utk aku dan Eben.
Gambar2 snap2.
Ini makanan yg Ayu makan. Apa nama aku tak tau.
Ini bihun tomyam Angah (abg ipar aku).
Akak aku makan kue tiaw goreng.
Satay ayam dan daging.
Mee hailam Eben.
Nasik goreng cendawan tambah ayam pilihan aku. Memang kenyang sungguh makan malam tuh. Bleh tahan gak sedapnya makan kat sini. Kengkadang tak sedap tapi nasib baik ari nih sedap.