Thursday, September 25, 2008

Pantun Hari Raya


Kelantan
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu

Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang

Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor
Cegitu cegini awak suke ek
Awak suke kite tak suke ek
Esok luse hari raye ek
Sama-sama bersuke rie ek

Melaka

Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan

Masak lomak cili api
Campo dongan ! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri

Selangor/K.Lumpur

Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak
Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai

Kedah

Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepas raya usah dok triak
Kalu ceti mai ikut dapoq

Perlis
Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Sorry la Sabah n Sarawak jauh nak kena naik belon baru boleh buat Pantun…

Selamat hari raya maaf zahir dan batin dari bozzo...

ps: ini mungkin entry terakhir aku utk bulan posa nih pasal aku dah nak start cuti. aku takut tak berpeluang nak ucapkan kpd kengkawan sume slamat hari raya dan maaf zahir dan batin klu ada aku tersalah atau tekutuk lelebih.... diharap korang sudi r amik kad raya aku nih. amik jgn tak amik tau. klu ada masa jemputlah dtg ke umah mak aku di kg. aku cuti sampai minggu depan.

10 Comments:

ita.itu said...

selamat hari raya dan maaf zahir batin ye..bila balik kg?

bozzobattousai said...

ita,
aku blik esok kot... hang tak blik kg ke?

Catz said...

hehhehe
gelak sorang2 aku baca entry ko nih bozzo..
ko balik raya ke mana bozzo?

bozzobattousai said...

catz,
aku blik raya kat parit,perak darul ridzuan. jemputlah dtg ke umah....

Suzi said...

tahun dpn kalau akak dah raya kat m'sia blh beraya rumah bozzo..tronoh dgn parit tak jauh hehehe...

bozzobattousai said...

kak suzi,
tahun dpan sya plak nak raya kat london...

Tie said...

Best baca pantun tuh..selamat hari raya bozzo...raya dgn ayang ke??

axim said...

SELAMAT HARI RAYA

MAAF ZAHER BATEN!!

bozzobattousai said...

kak tie,
slamat hari raya akak... tak, saya raya kat kg sayala...

=====================================
axim,
slamat hari raya xim...

Catz said...

selamat hari raya, maaf zahir dan batin.
hati2 memandu di jln raya.

catz