Monday, December 29, 2008

Mengapa teriak? Hati tidak berjarak

Pada suatu pagi yang hening, sang guru bertanyakan kepada murid-muridnya:

"Mengapa ketika seseorang sedang dalam keadaan marah, ia akan berbicara dengan suara kuat atau berteriak?"

Seorang murid setelah berfikir cukup lama mengangkat tangan dan menjawab: "Kerana saat seperti itu ia telah hilang sabar, kerana itu ia lalu berteriak."

Tapi…" Sang guru balik bertanya, " Lawan bicaranya itu tidak berada jauh dari situ, hanya disisinya sahaja. Mengapa harus berteriak? Adakah ia tidak dapat berbicara baik-baik?"

Hampir semua murid memberikan sejumlah alasan yang pada perkiraan mereka adalah logic. Namun tiada satu pun jawapan yang benar-benar dapat memuaskan hati.

Sang guru lalu berkata: "Ketika dua orang sedang berada dalam situasi kemarahan, jarak kedua-dua hati mereka menjadi amat jauh walau secara fizikalnya mereka begitu dekat. Kerana itu, untuk mencapai jarak yang demikian, mereka harus berteriak.

Namun anehnya, semakin pula mereka menjadi marah dan dengan sendirinya jarak hati yang ada diantara kedua-duanya pun menjadi lebih jauh lagi. Kerana itu mereka terpaksa berteriak lebih keras lagi." Sang guru menjelaskan dengan lebih lanjut:

"Sebaliknya, apa yang akan terjadi ketika dua orang saling jatuh cinta? Mereka bukan hanya tidak berteriak, namun ketika mereka berbicara sekalipun, suara yang keluar dari mulut mereka begitu halus dan kecil. Sehalus apa pun, kedua-duanya masih berupaya untuk saling mendengarkannya dengan begitu jelas sekali. Mengapa pula demikian?" Sang guru bertanya sambil memperhatikan para muridnya.

Mereka nampak berfikir dengan serius sekali namun tidak seorang pun yang berani bangkit untuk memberikan jawapan. " Kerana hati mereka begitu dekat, hati mereka tidak berjarak. Pada akhirnya sepatah kata pun tidak perlu mereka ucapkan. Satu pandangan mata sahaja amatlah cukup untuk membuatkan mereka memahami apa yang ingin disampaikan." Sang guru masih meneruskan:

"Ketika anda sedang dilanda kemarahan, janganlah hatimu menciptakan jarak. Lebih lagi hendaknya kamu tidak mengucapkan kata-kata yang mendatangkan jarak di antara kamu. Mungkin di saat seperti itu, tidak mengucapkan kata-kata merupakan cara yang bijaksana. Kerana waktu akan membantu anda."

Kita semua mempunyai jumlah waktu yang sama meskipun kemampuan yang tidak sama. Tetapi orang yang menggunakan waktunya dengan lebih baik, acap kali mengalahkan mereka yang mempunyai kemampuan lebih banyak.

15 Comments:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

mengapa ni???

bozzobattousai said...

princess n,
xde pape...saje je....

DrSam said...

menarik entry kali ni. memang benar, kemarahan hanya akan membakar apa sahaja termasuk kebaikan dan nilai-nilai murni lain.

Catz said...

selamat tahun baru bozo..

pearlEJ said...

sgt2 logik... sukaaa..

eedany said...

Salam Maal Hijrah 1430H dan Selamat Tahun baru 2009...

Azam 2008 yg lalu dah tercapai tak? Kalau belum teruskan di tahun 2009. Jangan putus asa ok! :)

Goodbye 2008...
Welcome 2009...

stevie g said...

apahal zo? Lu dah jadik kretip plak ni... Makan jamu ke?

ahmad torres said...

hepi nu yer zo...

bozzobattousai said...

drsam,
Marah2 bleh wat naik darah tinggi je...

bozzobattousai said...

catz,
Slamat tahun baru catz...

bozzobattousai said...

kak EJ,
klu asyik nak marah je mana nak logik...

bozzobattousai said...

eedany,
Sparuh azam bozzo dah tercapai, sparuh blom...

bozzobattousai said...

stevie g & ahmad torres,
Hepi new year guys...bangganya ada wakil dari anfield baca blog bozzo...

axim said...

happy new year 2009

may you will have a great year ahead..

TC

bozzobattousai said...

axim,
happy new year to you too....dah dpt bonus lom?