Monday, May 4, 2009

Kebaikan Halba


Assallamuallaikum,

Lepas ni kita mesti ada stok a least 1 kilo halba kt rumah....

Tak perlulah berbelanja lebih sedangkan ubat yang murah, berkesan dan mudah digunakan boleh didapati dengan mudah di kedai mamak sahaja.

Rasulullah saw bersabda :
' Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas '(Books of Sufi Healing m.s.58)

Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa'. Dengan izin Allah, Saad pun sembuh dari sakitnya. Rasulullah saw kemudiannya bersabda :
' Gunakanlah Halba sebagai ubat'( Qamus Al-Tibb ? Ahad Qodamah-Mesir)

KEGUNAAN Halba
1. Diminum sebagai teh untuk- Melancarkan haid- Menghilangkan kembung,sebu dan senak- Pencuci perut- Menguatkan jantung- Menghilangkan lender tekak- Melegakan sakit kepala/ migraine- Membuang angin- Menyembuhkan buasir- Senggugut- Merangsang rahim- Kegemukan- Kurang berat badan- Mengawal kencing manis- Radang kulit dan Bisul
2. Teh Halba + Madu- Kurangkan ketagihan rokok dan dadah- Anemia
3. Untuk anak2 yang baligh- kecergasan- kekuatan badan- Tumbesaran
4. Untuk ibu menyusu- Banyakkan air susu
5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita. Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk.. Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan oleh Al-Abqirad ( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.
Di Terengganu halba adalah salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang.
MANA NAK DAPAT Halba?
Halba boleh dibeli di kedai mamak atau dah di pek secara komersil dipasaraya. Semoga ada manafaat kepada orang ramai yang berpenyakit tetapi tidak perlu berbelanja mahal untuk mencari penawarnya. InsyaAllah sembuh dengan izin Allah jua..

10 Comments:

kayteeze said...

Oooo.....nak gi cari halba....he he..

GraFiQuE said...

lerrrr ingatkan ko nak promosi upjohn jer tadi... ekeke oops sowie.

en_me said...

habba habbba..

kina said...

mak kina selalu bubuh halba dalam nasi dagang jer.tak lalu nak minumcmtuh jer.xpahit ker?

Ad Rifza said...

Banyak juga khasiatnya halba ni ya..bleh try..

Suzi said...

akak suka bau halba...wanginya..
teringat nasi daganglah pulak...yummm

bozzobattousai said...

kak tie,
cari jgn tak cari...

===================================
afkha,
ingat aku tokan upjohn ke? dulu ye la...

bozzobattousai said...

en me,
hubba...halba...

===================================
kina,
pahit gak la sket...

bozzobattousai said...

ad rifza,
memang bnky hasiat...kita je yg tak tahu...bozzo langsung tak tahu sebelum nih...

===================================
kak suzi,
saya pon teringin nasi dagang gak la...nak cari la lunch nanti...

CATZ said...

teringat mkn nasi dagang yg ada halba ,,,