Friday, May 15, 2009

Balik Kampong (edisi pertama)

Hari nih bozzo nak citer sket pasal aktiviti-aktiviti bozzo masa balik kampong ngan eben(adik) 2 minggu lepas. Dah lama terperam dah citer nih. Saje je bozzo peram lelama biar jadi tempoyak. Lagi lama lagi sedap( ye ke? bozzo tak makan tempoyak lah). First day mak dah buat plan macam-macam dah. Nak pergi sana-sini. Kitaorg menurut perintah je. Dah namanya memang nak balik kampong bawak mak abah jalan-jalan, so memang kena jalan- jalan lah.
Hala tujuan utama hari nih adalah Tesco di Pengkalan Ipoh. Mak nak beli sotong katanya. Kan ke kat pasar besar Parit tuh ader jual sotong? Nape nak gi sampai Tesco? Mak kata sotong kat sana murah-murah dan fresh. Aku mengangguk je walaupon aku tak tau satu menda pon pasal sotong. Makan sotong aku tau la... Klu dapat sotong goreng kunyit kan sedap....
Sebelum ke Ipoh tuh mesti kena singgah pekan Parit dulu. Lebih spesifik lagi kena singgah kedai mee hailam Amok. Sesape orang Parit atau orang-orang daerah sini klu tak pernah makan atau tak tau pasal kesedapan mee hailam Amok nih memang kome bukan orang Parit dan Perak Tengah.
Sambil menunggu mee siap, Eben sempat la lagi bercerita se sory dua. Mak ngan abah dengar je la Eben kelentong. Abah lebih menjurus kepada citer-citer politik di bumi Perak. Mak plak lebih kepada citer-citer bila ko nak kawin? Pada bozzo la terutamanya. Diam je la. Jangan jawab apa-apa. Nanti lagi banyak plak soalan-soalan cepu emas yang keluar.
Abah: Ko rasa bleh menang ke Nizar kat court tuh?
Mak : Ko nih bila nak kawinnyer? Jangan usung anak orang merata-rata.
Bozzo: Mesti bleh menang punya( mengelak soalan mak).
Eben : Ko rasa klu kita nak jadi pemuda UMNO kat sini ok tak?
Mak : Ko dah jumpa mak bapak Wati tuh ke belom?
Bozzo: Ko duk KL camana plak nak jadi pemuda kat sini( berjaya mengelak sekali lagi).
Lebih kurang 15 minit sembang-sembang, mee hailam sampai...makan time...


Bila makanan dah sampai masing-masing pon trus masuk gear auto. Makan pasal memang dah lapor.
Lepas makan, perjalan diteruskan ke hala tuju yg sebenar. Ni lah rupanya pintu masuk Tesco Pengkalan Ipoh Station 18. Sama je ngan pintu masuk Tesco-tesco tempat lain.
Bozzo tugaskan Eben escort mak ke dalam. Bozzo lepak je ngan abah kat luar tengok orang lalu-lalang. Ada yang kurus cam lalang dan ada yg cuma jalan melenggang. Mungkin beli memori kad je kot. Tak kurang jugak yg keluar bawak sampai 3 troli yang mungkin beli barang nak buat kenduri. Bozz beli segelas teh tarik untuk abah dan segelas nescafe tarik untuk yours truly. Menunggulah kitaorang 2 beranak kat situ macam penunggu.
Nanti bozzo sambong lagi citer...

13 Comments:

Suzi said...

wah dah ada tesco baru kat Pengkalan rupanya...dulu2 akak duk pinji perdana, dekat sgtlah tu. takdelah jauh sgt kalau nak ke tesco kalau duk Tronoh or Batu Gajah bila balik nanti...

ayang ati said...

bile nak jumpa mak ngan ayah ayang?(soalan cepumas lagi....)

bozzobattousai said...

kak suzi,
memang dah dekat sgt tuh...

=====================================
ayang,
bila mak ngan ayah ayang nak jumpa ling r...ling nak gi jumpa diaorg tak berani la pulok....

GraFiQuE said...

ehehe best taktik elakkan ko.. mcm nak tackle bola jer... ekekek...

eh, skrip takder dlm bahasa peghok ker? tak baik tau main teranselate-teranselate nie... ekekeke

P.S/ dah komporm jgn lupa jemput k! honeymoon kat sini la.. (tapi ntah bila tuh?)

bozzobattousai said...

afkha,
aku dah booking nak honeymoon kat barbados...aku jemput ko klu tak datang siap...

ayang ati said...

ling yang nak wat lari anak diorang kan.....
ling la yang kena mintak izin dulu kan.....
mak ngan ayah ayang tak pernah makan orang la....

bozzobattousai said...

ayang,
mana tau kali nampak ling cam sedap boleh dimakan begitu saja....mana tau kan....

ayang ati said...

ling ni nak jumpa ngan mak dan ayah ayang tak ni?

kayteeze said...

Amboi....makan2 lagi!!

Baguslah bawak orang tua jenjalan... mesti mereka bahagia betul dapat anak mithali, hi hi....

arsaili said...

salam..sedapppnya makanan..ahaha

bozzobattousai said...

ayang ati,
nak la...

bozzobattousai said...

kak ti,
he he he..anak mithali ke saya nih?

=====================================
arsaili,
memang sedap...meh la join...

Anonymous said...

mee syamuk nie memang sedap...tapi peliknye org parit tak makan...ngape agaknye yek???