Wednesday, February 24, 2010

Cara Baru Panggang Ayam

Ada member hantar gambar kat bozzo cara-cara nak panggang ayam dengan mudah. Dia kata menjadi. Bozzo sendiri pun tak pernah cuba... Member nih siap letak sayur dan kuah skali. Cam sedap je...
Korang cuma perlu cucuk ayam-ayam nak di panggang di atas tanah. Make sure cucuk nagan besi jangan ngan kayu. Nanti kang klu pakai kayu takut terbakar kayu cucuk skali habis la rosak ayam-ayam tuh.
Korang siapkan tin minyak tanah cam dalam gambar kat atas. Tutup ayam-ayam tadi ngan tin rapat-rapat. Jangan sampai api boleh masuk dalam. Tujuannya adalah untuk dapatkan rasa cam smoked chiken. Letak ranting-ranting je di sekeliling tin dan bakar. Api tak jaga. Kuat mana pun takpe. Takan hangus punya ayam kat dalam tuh. Untuk sekor ayam hanya perlu bakar 15 hingga 20 minit ngan api yang kuat. pastu jangan tambah kayu. Biar panas bara je yang masakkan isi ayam. Klu tak pasti dah masak ke belum korang bleh bukak dan tengok. jangan pas hidup api gi tido plak...
Tengok tuh hasilnya...masak rata dan tak hangus. Nak bau sedap pakai kayu getah.
Dari segi rasa, ia akan mengikut orang yang membuatnya. Klu pandai sedap...klu tak pandai sendiri makan je la. Korang bleh la cuba nanti. Klu nak buat jangan lupa jemput bozzo plak.